Keittiön merkitys kodin keskipisteenä on kasvanut valtavasti vuosi vuodelta. Keittiön viihtyvyyteen halutaan panostaa, sillä se toimii kodin yhteisenä tilana ja kohtaamispaikkana.

Perinteisen kokkailun ja ruokailun lisäksi keittiössä tehdään muun muassa kotiläksyjä, etätöitä, askarrellaan, leikitään, luetaan lehtiä ja paljon muuta! Päivän aikana keittiössä vietetään useita tärkeitä hetkiä yksin ja yhdessä.

Haastattelimme keittiötrendit 2020 juttua varten Elegalla keittiösuunnittelijana toimivaa Anni Fussia. Fuss on koulutukseltaan muotoilija, ja on toiminut Elegalla kolmen vuoden ajan keittiösuunnittelijan sekä myyntiedustajan tehtävässä. Vuoden 2020 keittiötrendit ovat Fussin mukaan täynnä toinen toistaan ihastuttavampia ilmiöitä, eikä niiden toteuttamiseen välttämättä tarvita suurta remonttia.

Keittiöremontti tehdään ekologisuus huomioiden

Fussin mukaan nykyään yksi valloillaan oleva megatrendi yhteiskunnassa on ekologisuus, joka näkyy myös keittiön suunnittelussa. Tämä tarkoittaa mm. keittiöremontin tekemistä mahdollisimman ekologisesti ja luontoa säästävästi. Lisäksi asiakkaat hakevat yhä useammin kotimaista ja vastuullista valmistajaa unelmiensa keittiön toteutukseen.

— Elegan kautta asiakkaan on mahdollista itse räätälöidä oma keittiökokonaisuus. Ekologisuutta on esimerkiksi se, että asiakas voi uudistaa keittiön kaapin ovet sekä tasot hyödyntäen jo paikalla olevia keittiökaapin runkoja. Samalla keittiön toiminnallisuutta voi parantaa esimerkiksi lisäämällä laatikostoja alarunkoihin ovellisten kaappien tilalle. Tämä palvelee myös luontoa, sillä kaikkea ei tarvitse hankkia uutena pelkästään uuden vuoksi, Fuss kommentoi.

Keittiön helppohoitoisuus ja toimivuus viehättää

Fussin mukaan suomalaisilla on vahva ajatus toiminnallisesta keittiöstä, jossa tavarat ovat piilossa ja pinnat ovat helppohoitoisia. Sileäpintaiset keittiön kaapin ovet jatkavat suosiossa, sillä ne ovat helppo puhdistaa muutamalla pyyhkäisyllä.

Jätevaunujen ja roska-astioiden valikoima on monipuolistunut vuosi vuodelta eikä trendi näytä hiipumisen merkkejä. Roskakaappien suurentuminen on mahdollistanut sen, että roska-astioita ja erilaisia jätevaunuja on useampaa eri kokoa. Vanhoissa keittiöissä roskakaapin ovet vaihtuvat nyt yhteen leveään laatikkomaiseen malliin, jolloin roskien kierrättäminen onnistuu huomattavasti vaivattomammin, kun roskat pysyvät astioissaan.

— Kierrätysastioihin panostetaan nyt aivan uudella innolla. Kierrätysinto kulkee käsi kädessä ekologisuustrendin kanssa. Roska-astioiden koko ja määrä on kasvanut, Fuss kertoo iloisesti.

Keittiötasoissa maanläheiset värit ja neutraalit pinnat pitävät suosionsa. Laminaattitaso on Fussin mukaan suosittu vaihtoehto helppohoitoisuutensa, laajan värivalikoiman ja hinta-laatusuhteensa vuoksi.

— Valokuvaustekniikka on kehittynyt runsaasti aiemmasta. Tasojen pinnat ovat erittäin todentuntuisia kolmiulotteisuutensa vuoksi. Esimerkiksi “betoninen”-laminaattitaso on tällä hetkellä kysytyimpiä laminaattitasoja, Fuss kertoo keittiötasojen trendeistä.

Elegalla suosittu välitilamateriaali on laminaattilevy. Laminaattilevy on suosittu, koska se on helppo ja nopea vaihtoehto uudistaa välitila. Lisäksi levyn saumattomuus helpottaa puhdistusta. Levy on helppo asentaa, sillä se liimataan vanhojen laattojen päälle.

Keittiön väreissä korostuu maanläheisyys ja pienet väriläiskät

Väreissä maanläheisyys pitää edelleen pintansa. Klassisen valkoisen ohella erilaiset harmaan ja beigen sävyt ovat suosiossa. Fuss kertoo, että Euroopan suunnalta kantautuu signaaleja värien tulosta myös Suomen keittiöihin.

— Esimerkiksi seinällä voi olla kuviollinen tapetti tai välitilassa värikkäät kaakelit. Myös liesituulettimissa ja liesissä tullaan näkemään rohkeampia värejä, mutta tämä ei niinkään vielä näy Suomessa, Fuss kertoo.

Puun sävyissä pitkään vallinnut vaalea trendi alkaa pikkuhiljaa siirtymään tummempiin sävyihin. Vanhempaa keittiötä uudistettaessa tumman tai mustan sävyt ovat kuitenkin Fussin mukaan hieman haastavia.

— Vanhemmissa keittiössä luonnonvaloa on usein niukasti, jolloin tumma tai musta keittiö ei pääse oikeuksiinsa. Yleensä keittiöitä uudistettaessa toivotaan materiaalien tuovan tilaan avaruutta ja pirteyttä. Tällöin toivelistalla on usein vaaleat pinnat, Fuss kuvailee.

Siroilla yksityiskohdilla persoonallisuutta keittiöön

Yksityiskohdilla haetaan uutta ilmettä ja persoonallisuutta keittiöön. Sirot vetimet sekä eriväriset metallit ovat vuoden 2020 keittiötrendien kuuminta huutoa.

— Allas ja hana voivat olla samaa väritystä ja varsinkin kullan tai kuparin värit ovat tämän vuoden ehdottomia hittejä, Fuss kertoo.

Valaistuksen merkitys on lisäksi korostunut keittiössä ja keittiöihin suunnitellaan jatkossa useampia valopisteitä. Pelkkä kattolamppu ei enää riitä vaan keittiössä tulee olla enemmän työskentelyvaloa.

Lasiovet ja keittiösaareke tekevät uutta tuloa

Lasiovet ovat maalaisromanttisten keittiöiden aatelia ja ne ovat Fussin mukaan tekemässä paluuta keittiöihin. Lasiovilla varustetut kaapit voidaan nyt sijoittaa esimerkiksi liesituulettimen ja hellan molemmille puolille tai suoraan tason päälle.

Keittiösaarekkeet ovat puolestaan monen kodissa tuttu näky. Jatkossa saarekkeiden muodot ovat kuitenkin Fussin mukaan persoonallisempia ja kekseliäämpiä – muodoissa voidaan muun muassa tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka näyttävät uhmaavan painovoimaa. Esimerkiksi taso, joka jatkuu rungon yli ilman näkyvää tukea.

— Harmillisesti saarekkeen rakentaminen ei kuitenkaan ole mahdollista kaikkiin keittiöihin, sillä sen tilantarve voi yllättää useat haaveilijat, Fuss tuumaa.

Löydä oma tyylisi räätälöidyn keittiön avulla

Vuoden 2020 keittiötrendit ovat Fussin mukaan suurimmaksi osaksi oman persoonan ja tyylin esiintuomista sekä räätälöityjen ratkaisujen löytämistä.

— Oma persoonallinen tyyli saa nyt näkyä keittiössä! Se voi olla värien kanssa leikittelyä tai pienempiin yksityiskohtiin panostamista. Me pystymme toteuttamaan asiakkaallemme räätälöityjä keittiöitä mittojen mukaan sekä tekemään tämän kaiken ekologisesti kestävällä tavalla, Fuss toteaa.

Hanki inspiraatiota keittiösi suunnitteluun keittiögalleriastamme tai Instagramista.

Tilaa keittiösuunnittelu kotiisi

Elega - Huomioi nämä 3 yleistä asiaa, kun uusit keittiösi!

Lataa maksuton käsikirja onnistuneeseen keittiöremonttiin

Oppaasta löydät vastaukset, mitkä 3 yleistä asiaa tulee huomioida, kun uusit keittiösi.

Lataa opas