Poikkeukselliset ajat ovat saaneet ihmiset viettämään entistä enemmän aikaa kotona ja keittiön tärkeys niin käytännöllisenä tilana kuin koko perheen oleskelupaikkana on korostunut entistä enemmän.

Trendejä on monia, mutta kolme selkeää suuntausta on helposti huomattavissa!

1. Käytännöllisyys edellä

Vuoden 2022 keittiötrendeissä korostuu tehokas neliöiden hyödyntäminen sekä luonnonläheisyys. Keittiösuunittelijamme Laura Harjuoja Jyväskylästä sekä Sarianna Saari Joensuusta kertovat millaisia trendejä Elegan asiakkaat haluavat keittiöihinsä.

Elegan asiakkaille toiminnallisuus on erityisen tärkeää ja käytännöllisyys edellä lähdetään suunnittelemaan koko keittiötä.

– Asiakkaamme eivät ole niinkään aallon harjalla ratsastavia, vaan halutaan käytännöllinen keittiö joka kestää. Pitkäikäisyys on asiakkaille tärkeää, kertoo Laura.

Viimeisen parin vuoden poikkeusajat näkyvät erityisesti uudisrakentamisen puolella, kun keittiöön halutaan yhdistää myös toimistoa. Yleisellä tasolla keittiöstä ja kodin kunnon ylläpitämisestä on tullut tärkeämpää.

– Kun ihmiset ovat enemmän kotona, halutaan kotiin viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta, kertoo Sarianna.

Vaikka poikkeusajat jäisivätkin taakse, halutaan keittiöitä kunnostaa edelleen.

– Tämä trendi varmasti jatkuu myös poikkeusolojen jälkeen, sillä tarve kodin kunnossapitoon on juurtunut, toteaa Laura.

2. Luonnonläheiset sävyt ovat ehdoton suosikki

Pinossa-blogin Essin keittiöön valikoitui pistaasinsävyiset ovet. Tämä sävy on yksi tämän vuoden trendiväreistä.

Yksi iso trendi vuonna 2022 on luonnonläheisyys. Keittiöiden suunnittelussa otetaan paljon inspiraatiota luonnosta ja halutaan luoda myös kahvilamaista tunnelmaa.

Kun kotoa ei pääse viettämään aikaa kahviloihin halutaan tunnelma tuoda kotiin.

Värimaailmassa korostuvat luonnonläheiset ja neutraalit sävyt. Trendiväreinä toistuu vihreä sekä harmaan eri sävyt ja beige.

Värien trendeistä huolimatta, ajaton vaalea keittiö pitää pintansa myös tulevaisuudessa. Suomalaisille perinteinen skandinaavinen tyyli on tullut jäädäkseen. Vaaleat sävyt ja puu ovat jo vuosia pitäneet pintansa ja pitävät edelleen.

– Monet asiakkaat ihailevat erilaisia rohkeita ja värikkäitä trendikeittiöitä, mutta päätyvät kuitenkin turvalliseen vaaleaan keittiöön, kertoo Laura.

Vaikka valkoisen suosio jatkuu, haluavat asiakkaat entistä enemmän myös muita sävyjä vaalean lisäksi.

– Valkoisen suosio jatkuu, mutta halutaan myös pehmeitä värisävyjä kuten beigeä ja harmaata, eikä niinkään puhdasta valkoista, toteaa Sarianna.

Orgaanisen tuntuiset materiaalit halutaan yhdistää luonnonläheiseen keittiöön. Tämä näkyy erityisesti tasojen materiaalivalinnoissa.

Elegan valikoiman laminaattitasoista löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja tason tyylille. Kiveä jäljittelevät neutraalin sävyiset tasot ovat tällä hetkellä suuressa suosiossa, mutta tason valintaan vaikuttaa paljon myös paljon ympärillä oleva lattia.

– Jos lattiassa ja seinissä on jo puuta, halutaan tason sopivan yhteen kokonaisuuteen. Harmoninen kokonaisuus on kaikkein selkein suuntaus mitä haetaan, toteaa Laura.

Joensuussa taas erityisesti tumma puu on ollut todella suosittua.

3. Vastuullisuus on entistä isommassa roolissa 

Trendiksi nousee yhä enemmän vastuullisuus ja ekologisuus. Myös kotimaisuus on asiakkaille erityisen tärkeää.

Elegan tuotteet valmistetaan Elegan omalla tehtaalla Haapajärvellä ja niillä on Avainlippu-merkki. Lue lisää Haapajärven tehtaastamme blogistamme!

Myös vanhojen runkojen säilytys on yksi tapa tehdä keittiöremontista entistä ekologisempaa. Elegan keittiöremontissa pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa, jotta säästytään turhalta materiaalin kulutukselta.

Asiakkaat kaipaavat edelleen yhtäjaksoisesti niin täysin uudistettua keittiötä kuin pienempää korjausta. Useasti vanhan keittiön rungot ovat täysin käyttökelpoiset ja remontti voidaan tehdä huomattavasti kevyemmin, kuin uusimalla kaikki kalusteet. Välillä tietenkin myös runkoja on hyvä päivittää.

– Haluaisimme aina säilyttää vanhat rungot, mutta jos keittiö on esimerkiksi 70-luvun alusta on vain järkevää päivittää keittiötä runkoja myöten. Ei ole siis yhtä oikeaa vastausta siihen, kumpaa suositaan enemmän, pelkkää pintaremonttia vai täyttä remonttia.

Kierrätys on myös yksi tärkeä osa uutta ekologisempaa keittiötä. Asiakkaat haluavat toimivia mekanismeja jätteen käsittelylle ja näitä kysymyksiä käydään jokaisen asiakkaan kanssa läpi.

Onko aamiaiskaappi suosikki myös vuonna 2022?

Aamiaiskaappi on ollut yksi keittiömaailman suurimmista trendeistä jo viime vuonna ja tästä povataan jatkuvaa trendiä myös tulevaisuudessa. Ihmiset haluavat piilottaa päivittäiset aamupalatarpeet ja välineet, jolloin keittiön yleisilme pysyy siistinä.

Keittiötrendeissä on kuitenkin myös huimasti alueellisia eroja ja esimerkiksi Jyväskylässä ja Joensuussa aamiaiskaappi ei ole ollut erityisen kysytty. Laura uskoo, ettei tähän ole tulossa muutoksia tämän vuoden aikana.

Aamiaiskaappia suositumpi vaihtoehto on ollut saareke niin Jyväskylässä kuin Joensuussakin.

– Saarekkeita säännöllisesti toivotaan ja kysellään, mutta haasteena on useasti keittiön tila joka rajoittaa. Jos remontissa lähdetään purkamaan seiniä, silloin mahdollisuudet toki kasvavat, kertoo Laura.

Emma Kimiläisen keittiöön valittiin vaaleat, vaniljansävyiset ovet.

Tulevaisuuden keittiön halutaan yhä enemmän olevan yhteydessä muun asunnon kanssa. 

– Keittiökalustemaisia ratkaisuja toivotaan myös esimerkiksi olohuoneen puolelle, jolloin tiloista saadaan isompi kokonaisuus, pohtii Sarianna.

Yksityiskohdat näkyvät allas-, hana- ja vedinvalinnoissa ja niillä kruunataan tyylikäs keittiö. Trendikkäät mustat ja messinkiset hanat ja altaat ovat viime vuoden tapaan erittäin suosittuja.

Keittiöunelmista toteutukseen

Onko sinulla mielessä unelmiesi keittiö, mutta et tiedä, miten edetä toteutuksessa? Ota yhteyttä niin tehdään suunnitelma unelman toteutuksesta!

Tilaa keittiösuunnittelu kotiisi