Elega uudisti ammattijärjestäjä ja vaikuttaja Jenna Lembergin keittiön. Suosittua Iloajarjestyksesta- Instagram-tiliä pitävä, kahden lapsen äiti oli keittiönsä rungon kuntoon tyytyväinen, mutta keittiön ulkonäkö ja kaappien sijainnit eivät olleet arjessa toimivia.

Vanhat valkoiset ovet olivat kellastuneet ja laatikoiden ja kaappien paikat arjessa epäkäytännöllisiä. Uudistuksen myötä arki keittiössä on helpottunut sekä ruoanlaitosta ja keittiön siivoamisesta on tullut mukavaa. Käytännöllisyyden lisäksi keittiöuudistus toi lisää aikaa ja helpotusta arkeen, kun kaikille keittiön tavaroille on omat loogiset paikat.

– Halusin että tiskikoneen tyhjennys on mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Halusin myös saada lasten omat tavarat sijoitettua matalammalle, jotta he yltävät niihin itse ja saavat näin osallistua keittiöpuuhiin. Lisäksi toiveena oli enemmän vetolaatikoita, sillä kaapeissa oleva takaosaan on usein vaikea yltää ja näin myös järjestyksen ylläpito vaikeutuu kun taakse tulee huolimattomasti laitettua tavaroita.

Jennan mukaan on tärkeää löytää tavaroille yhtä loogiset säilytyspaikat kuin esimerkiksi hammasharjalle. Näin ne myös kulkeutuvat helpommin oikeille paikoilleen eikä sotkua pääse syntymään niin helposti. Kun kaikelle on oma ja toimiva säilytyspaikka, voi alkaa tekemään hienosäätöä pienten järjestysniksien avulla. Kattilankansitelinettä voi hyödyntää niin kakkulautasille, serviettipaketeille kuin leikkuulaudoillekin. Lehtikotelo toimii hyvin myös kelmujen, leivinpapereiden ja folioiden säilytykseen.

– Minulle on tärkeää, ettei keittiössä tarvitse liikuttaa minkään tavaran saamiseksi mitään muuta tavaraa ensin pois edestä. Siksi suunnittelimmekin Elegan kanssa meille kahden suuren kaapin tilalle yhteensä kuusi vetolaatikkoa. Näin sain enemmän tavaraa sijoitettua vetolaatikoihin, jolloin yläkaappeihin jäi tilaa sellaisille tavaroille, jotka on hyvä säilyttää lasten ulottumattomissa.

Listaamalla vanhan keittiön toimivia ja toimimattomia asioita, pääsee hyvin alkuun uuden keittiön suunnittelussa

Keittiösuunnitelman teossa Jenna lähti liikkeelle listaamalla asioita jotka toimivat nykyisessä keittiössä, samalla kirjaten myös ylös kohtia jotka syystä tai toisesta eivät keittiössä toimi. Näiden toimimattomien seikkojen pohjalta hän aloitti uuden keittiön suunnittelemisen yhdessä Elegan työntekijän kanssa kotonaan.

– Kaikki kävi todella helposti. Kerroin suunnittelijalle, että meidän kulmakaapin avausmekanismi on aivan surkea. Hän ehdotti toisenlaista mekanismia ja nyt se toimii niin hyvin että tekisi mieli vain muuten vaan availla sitä välillä. Lisäksi mikron paikka oli todella epäkäytännöllinen keskellä kaappirivistöä. Halusin kuiva-aineet pois keittiön viimeisestä kaapista, joten mikron ja kuiva-ainekaapin runkojen paikkaa vaihdettiin päittäin.

Yleisesti keittiötä suunnitellessa olisi Jennan mukaan hyvä pohtia toimivuuden lisäksi myös materiaalivalintoja ja pintojen puhtaanapitoa. Hän päätyi keittiön yläosassa vetimettömään ja alaosassa vetimelliseen malliin. Keittiöön vaihdettiin myös yhteneväinen taustalevy, sillä pienten laattojen ja useiden saumavälien puhtaanapito oli työlästä.

– Tuntui, että olin joka toinen päivä hinkkaamassa vanhojen vetimien välistä lasten ruokatahroja tai puhdistamassa pieniä laattoja ja niiden välejä hellalta roiskuneista tahroista. Nyt siivoaminen on niin paljon helpompaa ja aikaa säästyy paljon muuhun kuin keittiössä hääräämiseen.

Ovien vaihdolla käytännöllisyys uusiksi

Parasta Jennan mielestä on se, että ovienvaihdon yhteydessä saatiin helposti tehtyä suuria muutoksia keittiön toimivuuteen, kuitenkin vanhat rungot säilyttäen.

– Vanhassa keittiössä oli ulosvedettävä puinen leikkuulauta, jota emme ikinä käyttäneet. Tähän Elegan suunnittelija ehdotti tilalle vetolaatikkoa. Ja taas sain yhden laatikon lisää tilaa keittiöön!

Muutoksen yhteydessä roskakaappiin lisättiin ylimääräinen hylly tiskiharjoille sekä muutamia vaurioituneita hyllylevyjä ja kosteudesta kärsinyt kuivauskaapin taustalevy vaihdettiin uusiin. Myös valaistusta muutettiin modernimmaksi.

– Vaikka rungot säilyivät, tuntuu että saimme ihan kokonaan uuden keittiön, iloitsee Jenna.

Keittiöunelmista toteutukseen

Onko sinulla mielessä unelmiesi keittiö, mutta et tiedä, miten edetä toteutuksessa? Ota yhteyttä niin tehdään suunnitelma unelman toteutuksesta!

Tilaa keittiösuunnittelu kotiisi