Helsinkiläinen sisällöntuottaja Jasmin Muurinen osti viime vuonna kumppaninsa kanssa heidän ensimmäisen omistusasuntonsa. Asunto oli muuten hyvässä kunnossa, mutta keittiön toiminnallisuus oli huono ja muutenkin oli aikansa elänyt.

– Keittiössä oli huonosti valoa ja tummat tasot söivät viimeisetkin valon rippeet tilasta. Haluttiin freesimpi ja viihtyisämpi ilme sekä parempi toiminnallisuus, kertoo Jasmin.

Alkuperäisessä keittiössä oli hyväkuntoiset rungot, joista säilytettiin osa. Keittiöön haluttiin tehdä kuitenkin muutoksia runkoihin.

– Emme tienneet oliko keittiön alkuperäiset rungot Ikeaa vai jotain muuta, joten olisi ollut aikamoista säätöä mittojen kanssa. Kävimme juttelemassa useassa eri keittiöfirmassa ja mietittiin meidän vaihtoehtoja. Elega sopi parhaiten meidän tarpeisiin, toteaa Jasmin.

Keittiöstä päädyttiin poistamaan osa yläkaapeista ja muihin kaapistoihin tehtiin toiminnallisia muutoksia. Alakaappien rungot pysyivät ennallaan, mutta niihin vaihdettiin ovet. Vanha taso sekä tiskiallas saivat lisäksi kyytiä.

Jasmin nauttii ruuanlaitosta ja keittiössä touhuamisesta, mutta näin ei ole suinkaan aina ollut.

– Noin neljä vuotta takaperin en todellakaan ollut mikään keittiöhiiri. Tässä kun ikää on tullut, haluaa tehdä siitä ruuanlaitosta muutakin kuin pelkkää ravinnon valmistamista, toteaa Jasmin.

“Se on sellaista aikuisten leikin pitoa!”

Kun keittiö ei ollut omien toiveiden mukainen, ei Jasmin myöskään nauttinut keittiössä puuhastelusta ja ruuanlaitosta. Uudistuksen jälkeen ruoanlaitosta on tullut mieluisaa.

– Nautin siitä hetkestä ja se on sellaista omaa aikaa, eikä niinkään pakollinen paha. Kun siellä keittiössä on kuitenkin pakko tehdä ruokaa niin siitä voi samantien tehdä sellaisen mieluisan hetken, kertoo Jasmin.

Keittiön suunnittelussa tavoiteltiin selkeälinjaisuutta

Keittiöuudistuksen tavoitteena oli selkeyttää tilan linjoja. Alkuperäisessä keittiössä oli paljon kaapistoja ja hyllykköjä, joihin silmä kiinnitti huomion.

– Keittiö oli aika hektinen. Uudesta keittiöstä haluttiin rauhallinen paikka, missä mieli lepää, toteaa Jasmin.

Keittiössä oli paljon säilytystilaa, mutta tila oli kuitenkin huonosti saatavilla. Tähän ratkaisuksi säilytystilaa vähennettiin kaappeja poistamalla, mutta sillä luotiin avarampi kokonaisuus ja tavarat saivat näin enemmän niille sopivia paikkoja. Tämän lisäksi alakaappeihin vaihdettiin vetolaatikot, jotta tavarat olisivat paremmin saatavilla.

– Halusimme saada kaiken käytettävissä olevan tilan paremmin käyttöön ja siinä kyllä onnistuttiin hyvin, toteaa Jasmin.

“Kotisuunnittelu oli ehdottomasti hyvä juttu”

Suunnitteluvaihe sujui Jasminin keittiössä hyvin, vaikka päätöksenteko olikin haastavaa.

– Vaihdettiin meidän valintoja vielä monta kertaa suunnittelukäynnin jälkeenkin. Ei sitä osaa päättää, toteaa Jasmin.

Elegan suunnittelijana toiminut Aleksi Juojärvi auttoi viemään Jasminin keittiöprojektin läpi suunnittelusta lähtien.

– Aleksi oli ihmisläheinen ja tilanne oli todella rento. Ei tullut fiilistä, että meille yritettiin myydä jotain, vaan ennemminkin siinä oli ihminen mukana juttelemassa ja auttamassa, kertoo Jasmin.

Keittiön valintaan vaikutti positiivisesti kotona tehtävä suunnittelu.

– Kotisuunnittelu oli ehdottomasti hyvä juttu! Se oli paljon konkreettisempaa, kun siinä on joku ihminen näyttämässä mitä kaikkia erilaisia vaihtoehtoja voisi olla, iloitsee Jasmin.

Elegan keittiösuunnittelu toteutetaan aina mahdollisuuksien mukaan suoraan asiakkaan kodissa. Käynnin aikana keittiösuunnittelija kuuntelee asiakkaan toiveet, arvioi keittiön kunnon ja kertoo näkemyksensä keittiön uusimisesta. Keittiösuunnittelu on aina maksuton.

– Se on välillä vähän vaikeaa nähdä, miten asiat sopii omaan kotiin, vaikka olisikin havaintokuvia. Kun sulle näytetään, että tää kaappi voisi olla tässä näin, niin on helpompi käsittää, kun se on niin konkreettisesti siinä tilassa, kertoo Jasmin.

Keittiön uudistus sujui muutamassa päivässä

– Uudistus oli ohi melkein ennen kuin se alkoikaan! Me vaan ihmeteltiin siinä huulipyöreenä, miten se niin nopeasti muuttuukaan, kertoo Jasmin.

Ensimmäisen päivän aikana tehtiin isoimmat muutostyöt, kuten purettiin osa vanhasta ylärungosta, jääkaapille tehtiin kotelo, irrotettiin vanha uuni ja liesituuletin sekä uusi uuni ja tiskiallas asennettiin paikalleen.

– Oli ihanaa, kun ei tarvinnut murehtia esimerkiksi vanhojen tasojen poisviennistä. Saimme vain katsoa tätä muutosta vieressä, kertoo Jasmin.

“Se tuntui aika luksukselta!”

Keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös vessan peilikaappi, sillä asennus onnistui helposti samana päivänä Elegan toimesta.

Uusi minimalistinen keittiö täytti kaikki odotukset – ja vähän enemmän!

Lopputulokseen Jasmin on erittäin tyytyväinen. Keittiö on nyt selkeä ja minimalistinen. Ovia on vähemmän, mikä luo tyylikkään ilmeen keittiön kokonaisuuteen.

– Oltiin yllättyneitä, miten hyvä siitä tuli! Ei osattu odottaa niin suurta muutosta, vaikka oltiin muutokset itse sinne kaavailtu. Keittiö muuttui enemmän, mitä pystyimme kuvittelemaan.

– Me saimme keittiöstä mahdollisimman minimalistisen, ja se on meidän makuun juuri sopiva, iloitsee Jasmin.

Keittiössä käytetyt materiaalit:

Ovimalli: Doris R
Oviväri: Supermattavalkoinen
Vedin: Ligo messingöity
Taso: Puhdas valkea matta (laminaatti)