Kevään alkaessa lähestyy myös mökkisesonki. Monet lähtevätkin jo alkukeväästä tutkimaan miltä mökki talven jälkeen näyttää ja sitä aletaan valmistelemaan kesää varten.
Tässä kohtaa yleensä huomataan, että mökin keittiö saattaa kaivata päivitystä. Mökkikeittiöitä onkin mahdollista uudistaa, siinä missä kodin arkikeittiöitäkin.

Elegalla mökkikeittiöiden uudistamisen sesonki alkaa keväällä ja jatkuu syksyyn asti. Tämä näkyy erityisesti Keski-Suomen alueella, sillä siellä on paljon mökkejä ja mökkeilijöitä.
Jyväskylän keittiösuunnittelija Laura Harjuoja kertoo mitä mökkikeittiöiltä kaivataan ja mitä niiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon.

Mökkikeittiö on erilainen, mutta uudistuu yhtä kätevästi

Joissakin mökeissä on tilanne, ettei mökkiin tule juoksevaa vettä tai ei ole sähköjä.
Nämä eivät kuitenkaan tuo juurikaan lisähaasteita, sillä keittiö on suunniteltavissa niin, että nämä otetaan huomioon.

Mökkikeittöiden tarpeet ovat useasti hieman erilaiset kuin arkikeittiössä. Haasteena on yleensä tilojen pieni koko sekä mataluus. Useasti mökeissä on paljon ikkunallisia rikottuja seiniä, mutta silti hämärää.
Mökkien kohdalla keittiön tulee usein kestää lämpötilan vaihteluita. Kun mökki jätetään pitkiksi ajoiksi lämmittämättä kalusteet altistuvat kylmälle sekä kosteudelle, varsinkin silloin kun mökissä ei ole sähköä.

– Suunnittelussa tulee ottaa myös huomioon mökin käyttöaste, eli käytetäänkö mökkiä ympäri vuoden vai onko kyseessä puhtaasti kesämökki, kertoo Laura.

Usein mökkien omistajat saattavat viettää lähes koko kesän mökillä ja talvi vietetään sitten kaupunkiasunnossa.

Vaikka mökkiin ei tulisi juoksevaa vettä, tiskiallas usein halutaan keittiöön silti. Tällöin huomioidaan altaan viemäröinti.
Mökkeihin harvoin halutaan tiskikonetta, joten käsien pesua varten tiskiallas helpottaa mökkiarkea.

Mökkikeittiö on tyyliltään perinteisempi

Mökkikeittiöissä suositaan pääsääntöisesti perinteistä tyyliä, joka sopii mökkiympäristöön. Toki sääntöä vahvistaa satunnaiset poikkeudet, jolloin mökkiin halutaan uusi modernimpi tyyli.

Maalaisromanttinen tyyli korostuu mökkikeittiöissä, kun taas kotona suositaan vaaleaa skandinaavista tyyliä. Valkoinen ja muut vaaleat sävyt ovat usein käytössä kotona arkikeittiössä, mutta mökeillä uskalletaan valita rohkeampia värejä sekä oviprofiileja.

– Useat sanovatkin, että kotiin eivät välttämättä tekisi samoja valintoja, mutta mökille nämä sopii, kertoo Laura.

Mökkeihin usein kaivataan luonnonläheisyyttä ja halutaankin, että ero kodin arkikeittiön ja mökin välillä on selkeä.
– Mökki on mökki ja koti on koti, toteaa Laura.

Monikäyttöiset tilat ovat yksi mökin kulmakivistä

Useasti mökeissä oleskelutila ja keittiö ovat yhtä ja samaa tilaa. Tällöin kaivataan keittiön yhteyteen säilytystilaa ja halutaan, että keittiö sulautuu osaksi mökin kokonaisuutta.
Useasti koetaan, että valkoinen keittiö on liian kirkas muun mökin tyyliin.

Säilytystilan puute on yleisin haaste mökeillä. Hyvä suunnittelu ennen toteutusta mahdollistaa järkevän tilan käytön ja mahdollisimman kattavan säilytystilan.

mökkikeittiön ennen ja jälkeen ovien uusimisen

Ruokasivustosta ja herkullisista resepteistään tunnettu Hellapoliisi, Kati Jaakonen, hankki loppukesästä 2020 mökin Haukivuorelta. Mökki oli Katin kuvailun mukaan pieni ja vaatimaton, ja keittiön uudistus oli tarpeen.

Lue lisää

Elega uudistaa mökkikeittiöt vaikka saaressa

Vaikka mökki olisikin haastavassa paikassa, kuten saaressa, ei se estä mökin remontointia. Elega suorittaa keittiön uudistuksen tästä huolimatta.
– Näissä tilanteissa asiakkaan kanssa neuvotellaan siitä, miten kohteeseen pääsee. Lähtökohtaisesti jos asiakas itse pääsee mökilleen, niin pääsee myös Elega, kertoo Laura.

Elega huolehtii myös näissä kohteissa vanhojen kalusteiden pois viemisestä.

Uudistettu ja toimiva keittiö piristää, kun mökeille talven jälkeen palataan.

– Tänään sain asiakkaalta viestin kuinka tyytyväinen hän on uudistettuun mökkikeittiöön ja kuinka asennus sujui niin mutkattomasti ja vaivattomasti. Hän oli edelleen todella tyytyväinen värivalintaan, kertoo Laura saadessaan mökille talven tarkistusta tekemään menneen asiakkaan palautteen.

 

 Kaipaako sinunkin mökkikeittiösi piristystä? Olemme vuosien varrella uudistaneet kymmeniä tuhansia suomalaisia keittiöitä sekä mökkikeittiöitä! Ota yhteyttä niin tehdään suunnitelma unelman toteutuksesta!

Tilaa keittiösuunnittelu kotiisi